Kungsleden september 2018

©gustafsson, 14 september 2018. Bilder från min fjällvandring på Kungsleden i Lappland.

I packningen fanns en Nikon df samt Nikkor 17-35/2,8 och  Nikkor 80-200/2.8. Fotoutrustningen gjorde att packningens vikt ökade betänkligt, men nu när jag ser bilderna så  ångrar jag inte att tog med grejerna. Tyngden kändes framför allt de första dagarna sen gick det lättare. Då bar jag också tält samt mat för 9 dagar! Drygt 20kg!

Vad jag som fotograf upplevde som en utmaning var att hantera de stora kontrasterna framför allt mellan mark och himmel. Kamerans mätsystem lurades ofta så det blev manuell inställning av tid och bländare som gällde för det mesta. Ett graderat filter hade inte varit dumt under sådana förhållanden men något sådant hade jag inte med mig. Ett annat alternativ hade varit att ta flera exponeringar an varje bild. Så kallad gaffling och sedan sedan slå ihop dessa bilder till en i lämpligt program. Batterikapaciteten tillät dock inte att  ta 3-5 bilder på samma motiv. Metoden medför onödigt mycket efterarbete samt en risk för att bilderna blir överarbetade. Dessutom kräver metoden oftast ett stativ om man inte kan fixera kameran på annat sätt. Stativ väger!  Nåväl nu har ju Nikon df ett bra dynamiskt omfång så i de flesta fall blev resultatet OK ändå. Bilderna är tagna i raw-format och därefter framkallade i Lightroom. Har man exponerat efter den ljusare himlen så brukar skuggorna gå att lyfta i Lightroom.

Detta är mitt fjällvandringsgalleri!(klicka på bilden för att få förstoring)

©ontact