Makroskärpan

DSC05812

Att förstora smått är som att träda in i en värld där man ser detaljer som få ser. Speciellt utmaningen att fånga insekten i rörelse som visar hur den ter sig i sitt aktiva liv. De är oftast på vägg o rör sig i alla riktningar eller vilar på ett löv eller strå o vippar i vinden. Skärpedjupet är alltid för litet med makro linser, ringar eller bälg, så man får välja vad som ska vara i fokus.

Nedan exemplen på vinklar på motivet som ger olika möjligheter för skärpa. Frontalt ger ett porträtt som presenterar motivet bäst, men ger också minst yta med skärpa. Videon nedan visa hyr skärpan flyttas när jag flyttar kameran men till ett högt pris: skakig bild! stabiliserat i Apples iMovie. Ingen bra video, men kul experiment.

©garde  |  elmar 5cm f2.8 + ringar  |  focotar 5cm f4.5 + leitz bälg

 

Fin noshornsbagge härunder eller hyr, fast jag skulle ha haft skärpan att också täcka näsan som har fin päls. Blända 8 blev det, men 16 (max) hade nog varet rätt o det klarar den här linsen utan att kompromissa på kvalitén.

DSC08657

Bländaren är jo alltid ett val mellan låg ISO m liten skärpedjup eller kornig bild m bättre skärpa i djupet. Skalbaggen nedan är ganska liten men har ett brett huvud som man vill har i halvprofil. Skärpedjupet är jo samtidigt ett bra verktyg för att peka ut en detalj man vill visa, så det är båda och.

Igen visar videon hyr ett begränsat skärpedjup går att hantera om man har riggat kameran eller motivet så att avståndet lätt går att justera. Med baggen i rörlig hand i stället för rörligt kamera blev det mindre skakigt, men synd om Bambi som aldrig får bra fäste…

garde2016_09571b

 

Nedan har jag lagt ut ett spor som djuret garanterat följer o det visar sig vara en stor fördel i jakten på lagom placering av skärpan. Dåligt ljus lämnar så liten skärpedjup och det blir en utmaning att hitta en detalj o komposition som är så intressant att man orkar se på så mycket oskärpa. Det krävs många bilder att täcka hela djuret, men man behöver jo inte det.

I videoversionen låter jag först baggen själv röra sig in o ur fokus på ett rimligt snyggt sätt. Kolla efter den detaljen. Tyvärr försöker jag också något klantigt att flytta på kameran. Starta o pausa tills videon har laddat.

Videon nedan visar en extra klantig kamp med fokus (jag ska redigera sen…) men berättar också en story som stilbilden missar: Skalbaggen flög in på vinden o hamnade i spindelnät men vandrade sen upp o runt järnstången tills spindelväven var trasslat över på stången i stället.


En klassisk miss är fjärilen och sländan nedan som jag tar i en vinkel som skärpedjupet inte räcker till. Jag ska senare visa hyr stakning kan lösa det, men det är lite fusk jo :p

Jag tycker man ofta missar omgivningen. Här är en bildserie som visar hyr en yngre släkting till baggen övan borrar sig ner i stubben.

Skärpedjupet hänger ihop med bokeh’en (se …) som ofta framhävas när området utan för fokus är speciellt snyggt. Hyr läsbar oskärpan är varierar också mycket o jag kollar ofta olika bländar för jag tar ställning till om bakgrunden (eller oskarp förgrund) skal synas eller suddas helt ’bort’. Just den egenskap varierar från lins till lins och speciellt på olika avstånd o brännvidd på makro/ringar/bälg.

 

 

 

 

©ontact