U28H | hundporträtt

@garde | Leitz 28 f2.8 | 

Kort tid, få hundar och manuell fokus (som alltid) gjorde en redan svår utmaning nästan omöjlig – men roligt och lärorikt som vanligt!


Det förutsägbara svåra (och utmaningen vi sökte) var att hundar är rädda, skäller och backar fort (så långt det går i koppel) eller är nyfikna och springer snabbt fram och nosar helt upp i linsen. Vill man göra porträtt, gäller små bländar tal för skärpa på ansiktet och inget annat. Jag gillar porträtt med närhet och intimitet och valde 28 mm för att kunna gå nära, men det blev för konstigt för hundarna som jag fick gosa med och klia på halsen med ena handen för att få den att stanna någon sekund och då inte hade jag inte den handen ledig för varken kamera riktning eller fokusering.


Jag lärde av allt misslyckande att jag måste bli bättre på att bedöma exakt avstånd till motivet och matcha det avståndet som linsen visar – alltså skippa kolla på monitorn.

Hussar och mattar var snälla att stanna upp en kort stund i kulan och ett par bjöd på en ”stanna!” posering (med godis i utsikt) – en skans jag inte heller han ta vara på (hade behövd en bra sökare för fokusering här) – men det blev ändå för stelt och arrangerat, inget en porträtt fotograf var ute efter.

Men roligt var det och Café Vrå levererade igen, denna gången vegansk fika med kaffe ad libitum 👌


Kolla också Leffes bidrag!

/H

U28L | Hundar i parken

©gustafsson  | 4 december 2023 | Lund|

Hundfotografering i Lunds Stadspark en sen eftermiddag i december. Kul att samtliga hundägare var positiva till fotografering av deras fyrfota vänner. Kanske den svåraste utmaningen hittills eftersom de hundar som vi försökte fotogr afera aldrig var stilla. Svårt att hitta focus med min manuella Nikkor 85mm/1.4 så det fick bli bilder med ”kreativ” oskärpa…men lärorikt och trevligt som vanligt! 

Obligatorisk fika och fotosnack.

Till Henriks sida!

GL | Stormen Babet

Osterlen |   Oktober 2023| ©gustafsson 

Den 20 oktober 2023 drabbades Skåne av en ostlig storm med vindhastigheter upp emot 25 meter per sekund. För att dokumentera detta åkte jag till Skånes ostkust för att försöka fånga väderhändelsen.

Att fotografera under vattenstänk och regnväder kräver att man skyddar sin kamerautrustning. Många moderna  kameror och objektiv är mer eller mindre vattentätade, vilket innebär att de tål stänk och måttligt regn. Vill vara säker på att skydda utrustningen så finns det anpassade regnskydd. Självklart skall man inte skifta optik när man står ute i regnet. Zoomoptik är bra att använda i situationer som denna. En torkduk är ett måste för att rengöra frontlinsen från stänk om man inte gillar prickiga bilder. Bilderna med 500mm tele är med några få undantag tagna med ca 1/600 sek slutartid.  Handhållet förutsätter detta att objektivet har vibrationsreduktion annars är stativ ett måste.Bilderna med utsmetat vatten är tagna med ca 1 sek och med stativ. Mannen som rusar undan vågskummet heter Alve Hall.

 

U27H | cykler

@garde | Nikkor 16 f2.8 | 

Finns det cykler i livet som inte regleras? Stop! Gå! Vänta! KÖR!! I framstegets namn optimeras och automatiseras stora delar av livets rörelser och cykler via scheman, automater och knapptryck. Vi lyder och litar på att det går rättfärdigt till. Vissa kan ignoreras bara med livet som insats.

Testade min ’nya’ snygga! 16 mm fisheye lins som jag dräglade över redan på 70-talet (f/3.5 kom 73, f/2.8 kom 79). Trevlig att man kan gå riktigt nära, gå ner i tid och allt har skärpa! Måste lära mig att kolla vart fokus är…

Cool kille såg min kamera genom fönstret på fiket och ville fotas. Gillad! Även Malmö och Möllevångstorget gillad såklart.

Naturens cykler överlabbar civilisationens. Löv cirkuleras via mikroorganismer, pappers-bussbiljetter av Sysav, men bara om den lämnas i sopsorteringen.

Miss! Rolig foto-grej att få struten engagerat i avfalls cykeln, tänkte jag men hmm, jag missade att få med cykel-pilarna i bild. Hamnade precis utan för :|

Tvåhjulingar och hjul i allmänhet har något cykeln över sig. Speciellt när de kör över sensorn i asfalten som påverkar cykeln i ljusregleringen där framme. Eller kör efter ett bus-schema: One small step for MAN. One giant leap för gubbe med käpp.

Bostadsmarknaden har väntelistor! Hus byggs och rivs, eller renoveras. Folk väntar, flyttar in, flyttar ut. Cykler!

Och utmaningar slutar och startar. En evig cykel!

/H

U27L ”Cykler”

©gustafsson  | 17 oktober 2023 | Malmö|

En vacker hösteftermiddag var det åter dags att anta en ny utmaning. Denna gång ”cykler”, något som kommer och går. Kanske var detta den svåraste utmaningen hittills, men jag tog det som ett bra tillfälle att testa några objektiv och några fototekniker.

Bilderna i nedanstående galleri är tagna med två manuella kvalitetslinser. Nikon 35mm 0ch 85mm med bländaröppning på 1.4. Bilderna får en fin bakgrundsoskärpa eller bokeh. Inte knivskarpa men med en fin mikrokontrast eller nyansövergång i bilderna. 

Intentional camera movement (ICM)  är en teknik där man medvetet skakar eller rör kameran för att skapa olika effekter.

Panorering innebär att man sveper kameran horisontellt och följer motivet för att skapa en känsla av rörelse.

Kreativ oskärpa…

Och så den obligatoriska selfien.

©ontact