T | Nikkor 85mm f/1.4 ai-s

©gustafsson

DSC07783

Nikkor 85mm f/1.4 ai-s  tillverkades av Nikon från 1981 framtill 2005 när AF-versionen helt tog över marknaden. Objektivets främsta egenskap kan beskrivas i ett ord. Bokeh eller om man hellre vill kalla det bakgrundsoskärpa. Du ser tydligt denna effekt i bilden här ovanför.  Effekten ökar med bländaröppningen. och vid full öppning, 1,4 , får de delar av bilden som inte är i skärpa en vacker utsmetad bokeh.  Fördelen är att man lyfter fram motivet ur en gräddig smet av oskärpa på ett sätt som få linser har kapacitet ätt göra. Ett bra exempel på användningsområde är porträttfotografi, där man ofta vill lyfta fram ögonen. Så stora bländare ger samtidigt ett väldigt kort skärpedjup, vilket innebär att man måste vara väldigt noggrann med avståndsinställningen.  Har man bra kontroll på avståndsinställning och inte skakar på handen så är skärpan bra även vid full öppning. Bländar du ner några steg så är skärpan på  är skärpan utomordentligt bra. Även det linsfenomen som  bildar  perfekta ”oskärpebollar” av ljuspunkter i kvällsljus , tyder på att linsen har unika speciella egenskaper. Allt detta kan klart användas kreativt. Kreativ fotografering handlar ju mer om att förmedla en känsla än att få en perfekt avbild av motivet.

Varför använda ett gammalt manuell lins, när det idag finns AF, AF-S, VR och allt vad det nu kallas? Svaret är att du får en hög kvalitet till ett förhållandevis  lågt pris. För några tusenlappar kan du köpa ett begagnat objektiv med i stort sett samma optiska egenskaper som som ett modernt. Dessutom är mycket av optiken som gjordes på 70 och 80-talen, inte minst av Nikon,  av mycket hög mekanisk kvalitet. De var byggda för att hålla en livstid.

Till sist så är det kul att ta kontrollen över inställningarna. Manuell inställning av skärpan lugnar ner processen och fotograferingen  mer av ett hantverk. Back to basic!

Ut och ta bilder!

Nikon Nikkor 85mm f/1,4 ai-s

©ontact