U16L | Ström

©gustafsson  | 11 mars 2017| Dagens utmaning var att på ett litet område i Kungsparken i Malmö, under en begränsad tid, ta ett antal bilder som kunde kopplas till temat – ström. Dessutom mitt på dagen i stark vårsol. Inget bra fotoväder. Ingen lätt utmaning då stället först verkade sakna någon som helst anknytning till begreppet ”ström”. Här följer några försök att associera till dagens tema. Kolla också Henriks U16!

El-ström: Kanske för uppenbar tolkning av temat?  Som tur var så höll Cirkus Brazil Jack på att bygga upp sitt cirkustält med tillhörande ströminstallationer. Det fick bli en bra start på sökandet efter ”ström”!

Efterhand som tiden gick så vidgades begreppet till ett antal strömmar.

Luft-ström:

 

Vatten-ström:

Strömlinjeform(ad):

Foton (ljus) – ström:

Ström-avfall:

Folk-ström. Eller bara en liten  ström av mänsklig värme?

Ång-ström:

Många bilder blev förvånansvärt bra trots förhållandena inte var optimala för fotografering. Starkt solljus mitt på dagen ger mörka skuggor utan detaljer samtidigt som högdagrar i bilden blir helt vita utan innehåll. Har man en  digitalkamera med stort dynamiskt omfång och om  man sparar bilderna i RAW-format kan man klara detta med ett visst efterarbete i Lightroom. Vid redigeringen gäller det att dämpa högdagrar och lyfta skuggorna. Ett annat sätt är att jobba med HDR, vilket innebär att man tar flera bilder med olika exponering som man sedan sätter samman till en bild. Mer om detta vid ett annat tillfälle.

Exempel 1 Före – efter bildbehandling i Lightroom:

Exempel 2 före-efter bildbehandling i Lightroom.

Vad har hänt här? Glömde visst putsa bort fingeravtrycken på linsen! Detta märks extra tydligt när kameran riktas mot solen.

En lärorik eftermiddag eftermiddag avslutades med en kopp kaffe och diskussion om dagens tema:

 

Helt ström-lös bild. Eller………

/ Leif

©ontact