U25H | oskärpebollar

©garde | leitz 135 mm 4.5, 40 mm 4.5, 50 mm 2.8 |

Nyttig träning att fokusera helt på oskärpa ibland. En bra bild har ofta en stor procentandel oskärpa som på ett dialektisk sätt lyfter fram den del som har skärpa. Bokeh-effekt säger man när man lyckas bra med oskärpan men ibland är den bara störande. Det är lätt att glömma vilka verktyg man har till att styra oskärpans karaktär och hur olika linser och bländartal bidrar. Leif listar vad som spelar in sitt inlägg om dagens Utmaning i U25L.

Malmös Folkets park bjöd på lampor och jag valde att ta med de 3 linser som har många iris bländar blad (15) i stället de som bara har 6 blad och ger 6-kantiga bollar när man bländar upp från full öppning. Då kan jag experimentera med olika bländar tal och fortfarande få rundar bollar.

Jag gillar mycket mina leitz linsers bokeh hela vägen från nästan-skärpa (mycket små oskärpebollar) till extrem oskärpa och bestämde mig idag för att testa det extrema. Nikons 35 mm 1.4 ais med 9 blad som jag lämnade hemma är dock med i min personliga all-time topp 3 favis lins lista.

På denna utmaning hade jag en makro lins till lampor på långt håll och en tele lins (med mycket damm mellan linserna, vilket syns på vissa bilder) till att gå nära. Men också min favorit elmar 50 mm 2.8 – kolla andra H inlägg om leitz bokeh.

Konstigt att man ibland kan ställa inn skärpan på bollarna fast de är ett resultat av oskärpa:

Nedan blandat skärpa, man anar att det har med avståndet att göra men inte på ett uppenbart sätt:

Vissa bolla blir inte runda och här fick jag fram den omtalade bat shape när jag hade full öppning:

Leif o Nikon i mörke..

 

/Henrik

En kommentar till “U25H | oskärpebollar”

  1. Fullträffar som vanligt Henrik. Du har tolkat temat utmärkt och med hjälp av dina bilder så förklarar du på ett pedagogiskt sätt fenomenet oskärpa. Fantastiskt vad fint de gamla Leicalinserna fortfarande leverera även på en modern digitalkamera. Bra jobbat.

Kommentarer är stängda.

©ontact