U25L | ”OSKÄRPEBOLLAR”

©gustafsson  |  Nikon df |  Nikkor 85mm f1.4 ai-s  |   Nikkor 35mm f1.4 ai-s|

En kylslagen kväll i december bar det av till Malmö Folkets park. Det var dags för leiftime utmaning nummer 25, som bestod i att fånga in ”oskärpebollar” på minneskorten. Ett uppenbart sätt att tolka detta tema var att använda det optiska fenomen som innebär att ljuspunkter som inte ligger i skärpa bildar kulörta bollar. Detta fenomen påverkas av objektivets skärpedjup.  Ju kortare skärpedjup ju mer oskärpa finns det framför och bakom motivet. Ett objektiv  inställt på stor bländaröppning projicerar ett kort skärpedjup. Därför valde jag att använda mina ljusstarkaste objektiv vi detta tillfälle. Nikkor 85mm och Nikkor 35mm. Båda med bländartalet 1.4. Även sensorns storlek har betydelse. Större sensor ger mer oskärpa i bakgrunden, än vad som är fallet med samma optik på en kamera med mindre sensoryta. Även brännvidden på objektivet påverkar detta fenomen. Ju längre brännvidd ju ju mer oskärpa i bakgrunden. Sen var det ju så att temat kunde så klart också kunde tolkas på ett helt annat vis!

Klicka på bild i nedanstående galleri för att få en förstoring. Du kan därefter bläddra i galleriet. 

Bilder tagna med Nikon 85mm f1.4 ai-s visas här nedanför. Bollarna får lite ”bat shape” med detta objektiv. Se förklaring på Henriks sida U25H. Även dammet på linserna syns väldigt tydligt som små prickar i bollarna.

Bilder tagna med Nikon 35mm f1.4 ai-s. Denna manuella version av objektivet har tillverkats av Nikon sedan 1981.  Märkligt hur fint detta gamla optik levererar en otroligt fin oskärpa (bokeh) med perfekt runda oskärpebollar. 

Två fotografer som var nöjda efter kvällens utmaning trots decemberkylan…

En kommentar till “U25L | ”OSKÄRPEBOLLAR””

  1. Mycket boll och vilka fullträff. Man ser att du har bra linser så som bollarna träder fram, sans för kompositioner och öga för kreativa effekter. Och lite att skratta åt som vanligt :D
    /Henrik

Kommentarer är stängda.

©ontact