U28H | hundporträtt

@garde | Leitz 28 f2.8 | 

Kort tid, få hundar och manuell fokus (som alltid) gjorde en redan svår utmaning nästan omöjlig – men roligt och lärorikt som vanligt!


Det förutsägbara svåra (och utmaningen vi sökte) var att hundar är rädda, skäller och backar fort (så långt det går i koppel) eller är nyfikna och springer snabbt fram och nosar helt upp i linsen. Vill man göra porträtt, gäller små bländar tal för skärpa på ansiktet och inget annat. Jag gillar porträtt med närhet och intimitet och valde 28 mm för att kunna gå nära, men det blev för konstigt för hundarna som jag fick gosa med och klia på halsen med ena handen för att få den att stanna någon sekund och då inte hade jag inte den handen ledig för varken kamera riktning eller fokusering.


Jag lärde av allt misslyckande att jag måste bli bättre på att bedöma exakt avstånd till motivet och matcha det avståndet som linsen visar – alltså skippa kolla på monitorn.

Hussar och mattar var snälla att stanna upp en kort stund i kulan och ett par bjöd på en ”stanna!” posering (med godis i utsikt) – en skans jag inte heller han ta vara på (hade behövd en bra sökare för fokusering här) – men det blev ändå för stelt och arrangerat, inget en porträtt fotograf var ute efter.

Men roligt var det och Café Vrå levererade igen, denna gången vegansk fika med kaffe ad libitum 👌


Kolla också Leffes bidrag!

/H

En kommentar till “U28H | hundporträtt”

  1. Helt klart att du fick bättre kontakt med hundarna. Jag föredrog att betrakta ditt närmande till jyckarna på lite avstånd. Därmed fick du fina närporträtt som jag missade med mina distansbilder. Kul men helt klart en av de svåraste utmaningarna hittills. Så småningom så tar vi del II i av denna utmaning. Med hundgodis i fickan!

Lämna ett svar

©ontact